HIDIRELLEZ NE ZAMAN, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR

Hıdırellez ne zaman, Hıdırellez hangi gün gibi son günlerde merak edilen bilgileri sizler için derledik. Yazın gelmesinin müjdesi olan Hıdırellez 2016 yılı için hangi güne gelmektedir. yaz günlerinin habercisi olan Hıdırellez de yapılan dualar tutulan dilekler kabul olmaktadır.

Hıdırellez de gül ağacı dibine notlar yazılıp bırakılır ve şekiller çizilmektedir. Hıdırellez sabahı ise bu notlar alınıp suya bırakılmalıdır. Bu yılda yine aynı şeyleri yapmak ve dilek dilemek isteyenler Hıdırellezi beklemektedirler. Peki 2016 Hıdırellez ne zaman ve nasıl kutlanır işte ayrıntılar.
Hıdırellez ne demektir, ne anlama gelir hıdırellez neden kutlanır.


2016 Hıdırellez Ne Zaman
Hıdırellez bu sene 5 Mayıs Perşembe gününe denk gelmektedir. 5 Mayıs gecesi başlayıp ve bir sonraki gün de ikindiye kadar devam edecektir.

6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.


Hıdırellez ne demektir?
Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kökü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları etrafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır. Hıdrellez, halk arasında ölümsüzlük sırrına erdiklerine ve biri karada, diğeri denizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilir.

Ancak bu beraberlikte, ismi yaşatılmasına rağmen uygulamada İlyâs’ın şahsiyeti tamamıyla silinerek Hızır motifi öne çıkarılmıştır. Dolayısıyla bu bayramda icra edilen bütün merasimler Hızır’la ilgilidir. Bunun temel sebebi, İslâm öncesi devirlerde yukarıda zikredilen üç büyük kültürün hâkim olduğu alanda bu yaz bayramı vesilesiyle kültleri kutlanan insan üstü varlıkların daha ziyade Hızır’ın şahsiyetine uygun düşmesi ve onunla özdeşleşmesidir.

hidirellez ne zaman, hıdırellez ayın kaçında, hidirellez neden kutlanır, hidirellez ne demek, hidirellez anlami, hidirellez nasıl kutlanır, hıdırellez ilk ne zaman kutlandı, hidirellez bayrami, hidirellez dilekleri,
- Reklamlar -

0 yorum:

Yorum Gönder

 
HABER PORTAL © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top